Magyar Krónika
Az Antarktiszon csak hírből ismerik a koronavírust
Magyar Krónika 2020. 05. 19. eseményekFatima
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Miközben világszerte folyik a küzdelem a pandémiával, az egyik kontinensnek sikerült teljes mértékben mentesülnie a fertőzéstől. Az Antarktisz, a föld leghidegebb térsége ma a "legbiztonságosabb hely a világon", egyáltalán nincs megerősített eset.
Jelenleg mintegy 5000 ember, főleg tudósok és kutatók tartózkodnak a kontinensen, körülbelül 80 bázison, köztük Keri Nelson, az Anvers-sziget Palmer állomásának, az Antarktisz legészakabbra fekvő részének az adminisztratív koordinátora. Ő mesélt a CNN-nek a járványhelyzetről, amit valójában csak hírből ismernek. 
Fotó: Getty Images
Mindenki hálás, hogy ott lehet
Bár fizikailag a világ legvégén vannak elszigetelve, többeket kétes érzések gyötörnek: egyrészt hálásak, másrészt erős bűntudatot éreznek, hogy olyan távol vannak szeretteiktől, ismerőseiktől és a világtól ezekben a kritikus időkben.  Nem hiszem, hogy van itt olyan ember, aki ne lenne hálás, hogy itt lehet, és biztonságban van. Néhányan hajlandóak hazamenni annak érdekében, hogy segítsenek a szeretteiknek, vagy ebben az időszakban más módon is hasznosak legyenek. De mindannyian nagyon örülünk annak, hogy olyan helyen élünk, ahol ez a betegség (és annak egészségi és életmódbeli következményei) hiányoznak.– kezdte Keri, hozzátéve: kollégáival folyamatosan figyelik a fejleményeket: Úgy érzem, hogy emberi kötelességem tanúja lenni annak, ami a világon történik. Tőle Robert Taylor vette át a szót, aki kiemelte: nehéz feldolgozni, hogy olyan helyzetbe kerültek az Antarktiszon, hogy nagyobb szabadságot élveznek, mintha otthon lennének. Így szabadon dolgozhatnak, élhetik az életüket, ezzel szemben otthon korlátozásokkal kéne szembenézniük a koronavírus miatt.

Leállt a turizmus
Az ott lakók napjai nyugodtan telnek, teszik a dolgukat – különösen mióta leállt a turizmus. Az utóbbi években virágzik az idegenforgalom, a sarkvidéki körutazások egyre népszerűbbek. Az Antarktisz Utazásszervezők Nemzetközi Szövetsége szerint a 2018–2019-es szezonban kb. 56 168 utazó látogatta meg a kontinenst, ami 40% -os növekedést jelent az előző szezonhoz képest. Több millió dolláros átalakítások után körülbelül 78 500 turistát vártak a 2019 és 2020 közötti időszakban, ám az idei év elején elkezdték korlátozni a turisztikai látogatásokat, mivel a vírus egyre terjedt a világon. Figyeltül a vírushelyzet kibontakozását, így január végén abbahagytuk a látogatások megszervezését és a hajós utazást, így sokkal kevesebb lesz a turista a Palmer állomáson ezen a nyáron. – mondta Keri. Bár az ide érkezők száma viszonylag alacsony, nehéz megmondani, mi vár az antarktiszi turizmusra a jövőben. Annyi biztos: az ott tartózkodók jelenleg biztonságban érzik magukat, és nem borította fel a mindennapjaikat a járvány.
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212