Magyar Krónika
Ismét itt az év fája verseny
Magyar Krónika 2020. 02. 17. eseményekSurján László
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A magyar fák jól szoktak szerepelni az év fája versenyben: eddig már négyszer nyertünk. Szavazni februárban lehet. Túl a szavazási idő egyharmadán a mi versenyzőnk még a vert seregben van. Idén nem jó az esélyeink.
A magyar induló hivatalos bemutatkozása:

A Szabadságfa néven ismert kocsányos tölgy egy kaposvári iskola udvarán áll. 1929-ben ültették, magyar történelmi évfordulók emlékezetére. Az elmúlt 90 évben több ezer diák életét kísérte végig a nagy tölgyfa, hiszen nemcsak az iskolai ünnepségek zajlanak mellette, hanem a mindennapoknak is része. Gyakori témája a biológiaóráknak, és itt játszanak a gyerekek a szünetekben. Mindannyian kedves emlékekkel kötődnek a tölgyfához, akárcsak – az Év fája verseny kapcsán – a kaposváriak egész közössége.

Ez bizony kicsit sovány, még egy magyar szívét sem dobogtatja meg, a külföldiek számára pedig semmit sem mond. Pedig a fa története sokkal figyelemre méltóbb, mint a fenti visszafogott ismertetés.

1929-ben ültették, egy akkor átadott iskola épülete elé. A csemete a kőszegi polgármester jóvoltából a trianoni határt jelentő Irottkőről került Kaposvárra, és az ültetéskor a fa gyökereire Kassa, Kolozsvár és Nagyvárad földjét hintették. Tehát többről van szó, mint magyar történelmi évfordulók emlékéről. Ha a szabadság fájának nevezik, akkor csak a reménybeli szabadságról lehet szó. A fájdalom fája kifejezés találóbb lenne, vagy épp a remény fája. A faültetők Kassa, Kolozsvár és Nagyvárad mellett sajnos elfeledkeztek például Szabadkáról, vagy Újvidékről.

A szervezők visszafogottan fogalmaztak, pedig szomszédaink nem túl szemérmesek a centenárium alkalmából, néhány román gyűlölködő például szinte kéjelegve követeli, hogy mi is ünnepeljük az ő győzelmüket.

Ha tehát épp a centenárium kapcsán el szeretnénk érni az újabb győzelmet, a fa Trianonhoz való kötődését tudatosítanunk kell a magyarokban. A kaposvári tölgy egyébként akkor lesz méltó a Szabadság fája névre, ha a Kárpát-medence minden lakója minden megkülönböztetés nélkül gyakorolhatja emberi jogainak teljességét. Itt még nem tartunk, de az esély megvan.

Szavazásunk akkor érvényes, ha ezen az oldalon: https://www.treeoftheyear.org/vote legalább két fára szavazunk. Ha Kaposvár nem is, de Kárpát-medence jól áll, mert a mi versenyzőnk mellett egy rimaszombati és egy nagyszebeni fára is lehet szavazni.
Mindez persze játék. Hasznos játék, ami növénytani és történelmi ismereteinket is bővíti. Érdemes megismerni mind a 16 versenyzőt.
Az esetleges újabb magyar siker kulcsa tehát, ha a versenyről és a versenyző fa teljes történetéről szóló ismereteket minél szélesebb körben elterjednek.
A siker tehát rajtad is múlik. Egy huszáros rohammal még könnyedén győzhetünk is. A második szavazatunkat pedig kapják meg azok a fák, amelyek Trianon nélkül nem versenyezhetnének…

Hajrá Kaposvár!
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212