Magyar Krónika
Szülei szándéka ellenére már ötévesen folyékonyan olvasott Agatha Christie
Magyar Krónika 2019. 09. 22. események
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
129 éve, 1890. szeptember 15-én született Agatha Christie angol írónő, a krimi műfajának koronázatlan királynője. A Guinness Rekordok Könyve szerint Agatha Christie minden idők legnagyobb bestseller írója, műveit állítólag 103 nyelvre fordították le, és 2 milliárdnál több példányban keltek el, a rangsorban csak a Biblia és Shakespeare művei előzik meg.
Agatha Christie (kép forrása: kozepsuli.hu)
Agatha Mary Clarissa Miller a délnyugat-angliai Torquayban látta meg a napvilágot egy jómódú középosztálybeli családban. Anyja és amerikai apja otthon tanították, de nem akarták, hogy nyolcéves kora előtt megtanuljon olvasni.

Az éles eszű lány unalmában egyedül is boldogult a betűkkel, ötévesen már folyékonyan olvasott. Apját tizenegy évesen vesztette el, ezután a család nehéz anyagi helyzetbe került. Agatha mégis tovább tanult énekelni és zongorázni, mert komolyan fontolgatta, hogy zenei pályára lép, de a fellépések előtt annyira izgult, hogy végül letett álmáról.
Archibald Christie 1915-ben (kép forrása: Wikimedia Commons)
Tizennyolc évesen saját szórakozására kezdett novellákat írogatni. 1912-ben ismerkedett meg Archibald Christie repülőtiszttel, akivel azonnal egymásba szerettek, s kapcsolatukat 1914 karácsonyán házassági esküvel pecsételték meg.

Házasságuk valójában csak 1918-ban kezdődhetett el, mert egybekelésük idején már folyt az első világháború, s férjét a franciaországi frontra vezényelték, Agatha pedig ápolónőnek jelentkezett. Egyetlen lányuk, Rosalind 1919-ben született.

A háborús években, hogy munkája egyhangúságát enyhítse, újra belevetette magát az írásba. Nővérével fogadást kötött, hogy tud detektívtörténeteket írni, így született első krimije, A titokzatos stylesi eset. A cselekmény egy mérgezés körül bonyolódik, szereplőit a torquayi villamoson utazó emberekről formázta meg.
A mérgek "tudományába" a hadikórházban, gyógyszerészasszisztensként nyert bepillantást, így sikerült elkészítésüket olyan jól leírnia, hogy egy gyógyszerészeti újság kitüntette. A kiadóknak kevésbé tetszett műve, a kéziratot hatszor utasították vissza, végül 1920-ban jelent meg.
Kép forrása: filmtekercs.hu
Már első könyvében szerepelt a különc, fura bajszú belga mesterdetektív, Hercule Poirot, nem titkoltan Sherlock Holmes szellemi gyermeke. Az írónő úgy gondolta, hogy egy belga menekült, aki egykor kiváló rendőr volt hazájában, tökéletes megtestesítője lehet az elegáns, kicsit különc nyomozónak.

Ezután thrillerekkel, rejtélyes gyilkossági történetekkel kísérletezett, gyors egymásutánban született meg a Tommy és Tuppence Beresford nyomozóházaspár, majd Miss Marple alakja.

Magánélete fölött azonban sötét felhők gyülekeztek. Anyja meghalt, házassága kiüresedett, és golfrajongó férje beleszeretett egyik sporttársába. A kétségbeesett asszony 1926 decemberében gyermekét hátrahagyva eltűnt hazulról, s hiába kereste egy egész ország, csak tizenegy nappal később ismerték fel egy harrogate-i szállodában, ahová álnéven jelentkezett be.
A helyszínre siető férjét nem ismerte fel, sőt saját magáról sem tudta, kicsoda. A rejtély a mai napig megoldatlan, maga az írónő soha nem beszélt erről senkivel. Magánéletének titkait egyébként is féltékenyen őrizte, interjút csak ritkán adott, és szinte soha nem dedikált.

1928-ban elvált, két év múlva Mezopotámiába utazott, hogy feledje bánatát. Itt ismerkedett meg a nála tizennégy évvel fiatalabb Max Mallowan régésszel, akivel év végére már össze is házasodtak, és 46 évet éltek együtt tökéletes boldogságban.

Az akkor már világhírű írónő a második világháború idején ismét egy kórházban dolgozott, az ötvenes évektől gyakran vett részt férje ásatásain Irakban és Szíriában. Mallowant tudományos teljesítménye elismeréseként 1968-ban lovaggá ütötték, felesége 1971-ben kapta meg hazája legmagasabb kitüntetését.

Az idős hölgy ugyanabban az évben lábtörést szenvedett, egészségi állapota megromlott. Utoljára 1974-ben jelent meg a nyilvánosság előtt a Gyilkosság az Orient Expresszen című film bemutatóján, amelyen részt vett II. Erzsébet királynő is (állítólag ez volt az egyetlen filmadaptáció, amellyel maga az írónő is elégedett volt). Az irodalom talán legnagyobb "tömeggyilkosa" 1976. január 12-én halt meg wallingfordi otthonában.
Max Mallowan és Agatha Christie (kép forrása: blikk.hu)

Alakjai közül a leghíresebb a már említett Hercule Poirot és Christie személyes kedvence, a saját magáról is mintázott éles eszű, vidéki vénkisasszony, Miss Marple. A kötögetés közben társalgó Miss Marple a rejtélyeket úgy oldja meg, hogy párhuzamot von a kis falujában élő emberek viselkedésével, természetével.

Poirot 33 regényben és több tucatnyi novellában dolgoztatja agysejtjeit, Miss Marple az 1930-as Gyilkosság a paplakban című regényben jelent meg és még 11 alkalommal bogozta ki a rejtélyeket. Számos művét vitték filmre, különösen jól sikerült a már említett Gyilkosság az Orient Expresszen, A vád tanúja, a Tíz kicsi indián és a Halál a Níluson.

Agatha Christie összesen 147 kisregény, 15 dráma, és 90 regény szerzője, publikált Mary Westmacott néven hat romantikus regényt és négy egyéb művet is, köztük önéletrajzát és egy beszámolót férje régészeti expedícióiról. Az egérfogó című 1952-ben bemutatott színdarabja a világon a leghosszabb ideje műsoron tartott színpadi mű, még ma is fut Londonban.

A Guinness Rekordok Könyve szerint Agatha Christie minden idők legnagyobb bestseller írója, műveit állítólag 103 nyelvre fordították le, és 2 milliárdnál több példányban keltek el, a rangsorban csak a Biblia és Shakespeare művei előzik meg. Az írónő születésének 125. évfordulóján rendezett felmérés szerint az olvasók között a legnépszerűbb Christie-regény a Tíz kicsi néger, ezt a Gyilkosság az Orient-expresszen és Az Ackroyd-gyilkosság követi.

MTI

MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212