Magyar Krónika
Mégsem jéghegy okozta a Titanic vesztét?
Magyar Krónika 2019. 09. 05. események
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Új elmélettel állt elő egy Titanic-szakértő újságíró a hatalmas óceánjáró elsüllyedésével kapcsolatban. Senan Molony nemrég nyilvánosságra hozott bizonyítékokra támaszkodva azt állítja, hatalmas tűz söpört végig a Titanic bizonyos részein, mielőtt útjára bocsátották volna. Egyes szakértők szerint a tűz legalább annyira hozzájárulhatott a hatalmas óceánjáró elsüllyedéséhez, mint a végzetes jégtorlasz.
Az elátkozott, közel 270 méter hosszú, 53 méter magas hajó 1912. április 15-én, első útján Southamptonból New Yorkba tartott, amikor a korai órákban elsüllyedt az Atlanti-óceánban, több mint 1500 utas halálát okozva ezzel. A legújabb bizonyítékok alapján a hajótest még jóval az indulás előtt napokig égett közvetlenül az óceánjáró azon része mögött, amelyet később a jéghegy átlyukasztott – olvasható a The Telegraph honlapján.

Az elmélettel előálló Senan Molony több mint 30 éven át kutatta a katasztrófát. Az újságíró kevéssé ismert fotók segítségével dolgozta ki elméletét. A képeket, amelyeken mintegy kilenc méter hosszú fekete foltok láthatók a hajótest jobb oldalának elülső részén, a Titanic vezető villamosmérnöke, John Kempster készítette még azelőtt, hogy a hajó elhagyta volna a belfasti hajógyárat. Mint Molony kifejtette, kifejezetten arra a területre koncentráltak, ahol a Titanic a jéghegynek ütközött, és azt találták, hogy a hajótestnek éppen azon a részén már azelőtt sérülés keletkezett, hogy a hajó elhagyta volna Belfastot.
Két, Kempster által készített kép
Szakértők ezt követően megállapították, hogy a sérülést feltehetően egy tűzeset okozhatta, amelyet pedig az váltott ki, hogy több száz tonna szén kapott lángra a hatos számú kazánház mögötti háromemeletes üzemanyagraktárban. Tizenkét ember próbálta megfékezni a tüzet, de még napokkal később is 500-1000 Celsius-fokon égett a kérdéses terület. A hajótiszteknek a White Star Line hajótársaság igazgatója, J. Bruce Ismay állítólag megtiltotta, hogy a tűzről említést tegyenek a Titanic bármelyik utasának, akiknek többsége – mintegy 2000 gyermek, nő és férfi – a harmadosztályon utazott, a fedélzet alatt, messze a többek között Benjamin Guggenheim és Lady Astor által megtapasztalt luxustól.

A hajó szokatlan módon fordítva állt be a southamptoni kikötőhelyre is, hogy az utasok ne vegyék észre az égésnyomokat – állítja Molony az általa feltárt bizonyítékokról forgatott dokumentumfilmben. Mint kifejtette, a hivatalos vizsgálat a hajó elsüllyedését isteni cselekedetnek tulajdonította. Nem egyszerűen arról van szó, hogy a Titanic "összeütközött egy jégheggyel és elsüllyedt" – állítja a kutató. Rendkívüli tényezők egész sorának egybeesése okozta a tragédiát: a tűz, egy jéghegy, és bűnös gondatlanság. 

A kutató szerint ezeket az égésnyomokat korábban senki sem vizsgálta, pedig teljesen megváltoztathatják a Titanic katasztrófájáról szóló történetet. Kohászati szakértők szerint amikor az acél ilyen magas hőmérsékletre hevül (500-1000 Celsius-fokra), törékennyé válik, és az anyag akár 75 százalékkal is meggyengülhet. A tűzről tudtak, ám úgy tettek, mintha mi sem történt volna. Pedig a Titanicot sohasem lett volna szabad vízre bocsátani – állítja a szakértő. David Hill, a British Titanic Society korábbi titkára a The Times-nak azonban úgy nyilatkozott, bizonyosan volt tűzeset, ám szerinte ez nem befolyásolta döntően a Titanic sorsát. 
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212