Magyar Krónika
Ki volt Nikola Tesla valójában?
Magyar Krónika 2019. 09. 05. eseményekZsótér Indi Dániel
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A századforduló legnagyobb hatású tudósa, Nikola Tesla személyét a mai napig titkok és kérdések övezik.

Nikola Tesla, a viharban született
Már Tesla születésének körülményei sem voltak mindennaposnak mondhatóak, lévén, hogy pontban éjfélkor látta meg a külvilágot, úgy, hogy odakint az évszázad egyik legnagyobb vihara tombolt, a földet és az eget villámok kötötték össze másodpercenként. Iskolai évei alatt már korán megmutatkozott az érdeklődése a természettudományos tárgyak iránt, később pedig a főiskolán, hogy fizetni tudja tanulmányait, szerencsejátékozni kezdett. Hiába volt viszont jó benne, emiatt mégis kicsapták az iskolából, hogy aztán máshol tanuljon tovább.

Nikola Tesla, a teleportáló
Visszahúzódó de intellektusról árulkodó személyisége és különös, de hasznos találmányai miatt sokan tartottak Teslától a tudományos életben. Még az is elterjedt róla, hogy képes a teleportálásra, emiatt a századforduló gyakran hozták összefüggésbe a boszorkánysággal, amit ő rendszeresen tagadott. Persze az is igaz, hogy azt vallotta: az ő agya csak egy membrán, ami felfogja a kozmoszból érkező gondolatokat, amiket ő csak lerajzol és összerak.

Nikola Tesla, a rivális
Tesla, főleg fiatal korában, kifejezetten nem volt versengő típus, kortársai pedig ezt rendszeresen ki is használták. Ezért történhetett, hogy több emberrel is összetűzésbe keveredett a rádió és a radar feltalálását illetően. Tesla nem volt kifejezetten jó üzletember, és az érvényesítő képességnek is híján volt. Ezt használta ki Thomas Edison, a kor másik nagyszabású feltalálója. Tesla egy ideig nála dolgozott, amikor viszont felvetette, hogy Edison egyenáramú rendszerét, az ő váltóáramjára kellene cserélni gazdasági okokból, Edison azzal támadta, hogy a váltóáram veszélyes. Teslát felkarolta egy befektető, így az egyenáram/váltóáram párharcból utólag Tesla jött ki jól, pedig Edison még egy elefántot is elpusztított Tesla rendszerével, hogy bizonyítsa igazát.

Nikola Tesla, a jövő hírnöke
Tesla élete során közel 150 találmányt jegyeztetett be, ezeknek pedig jó részét valamilyen formában használjuk a mindennapokban. Ilyen a repülők helyből indulásának elve, a távirányító, a különböző működési elvű motorok, vízi erőmű a Niagaránál, vagy maga a váltóáram. Hitt abban, hogy a világ különböző részein élő embereket össze lehet kötni majd valahogy, és abban is, hogy a nőknek nagyobb szerepet kell vállalniuk majd a világ vezetésében.

Nikola Tesla, a pop ikon
Számtalan film, képregény, irodalmi mű, ihletődött meg vagy foglalkozott személyével. Elon Muskhoz köthető elektromos autó is az ő nevét viseli, de Tesla egyik elfeledett találmánya, a "halálsugár" is beékelődött a popkultúrába, elég csak a Csillagok Háborúja Halálcsillagjára gondolni. Tesla nagyon hitt a fejlődésben és a tudomány szabadságában, egyszer azt mondta:
Egy tudós soha nem az azonnali eredményt célozza meg, hanem a fát ültető kertészhez hasonlóan a jövőnek dolgozik.MN-online
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212