Magyar Krónika
Szent Lőrinc könnyei hullanak
Magyar Krónika 2019. 08. 16. eseményekGulyás J. Attila
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Augusztus a csillaghullás, a meteorok hónapja, amikor porszemcsék és kisebb kődarabkák ezrei égnek el, látványos fénycsóvát húzva a Föld légkörében.
Különleges élménnyel térhetnek haza, akik a jövő keddre virradó éjszakát a Kaposvártól délre eső Zselici Csillagparkban töltik, ahol ekkortájt óránként száznál is több meteorraj húzhat el az égbolton.

A meteorhullás során az űrben keringő, többnyire homokszem méretű sziklatörmelék-darabkák több mint 100 ezer kilométeres sebességgel csapódnak be a légkörbe. A súrlódás következtében felhevülnek és fénycsóvával kísérve elpárolognak, "elégnek" a meteorok – mutat rá a különleges égi jelenség lényegére a Zselici Csillagparkot létrehozó és fenntartó Somogy Megyei Erdészeti és Faipari (SEFAG) Zrt. A csillaghullás maximuma idén ­augusztus 12–13-a éjszakájára esik.

Napjainkban a Perseidák meteorraj a jelenség legelterjedtebb elnevezése. Eredetét sokan összekapcsolják azzal, hogy a görög mitológia szerint Zeusz aranyló eső formájában nemzette a fiát, Perszeuszt. Bár a csillagzápor tényleg égből hulló aranyra hasonlít, a név forrása ennél prózaibb. A meteorraj ugyanis a Perszeusz csillagkép irányából jelenik meg az égbolton.

A Perseidák meteorrajt a keresztény országokban Szent Lőrinc könnyeinek tartják. A középkorban nagyon népszerű szent a hagyomány szerint ­augusztus 10-én, vagyis az égi jelenség maximuma környékén halt mártírhalált. A legenda szerint Lőrinc könnycseppjei halálának évfordulóján minden évben visszahullanak a Földre, ez várható a jövő hét elején is.

A hullócsillagok fénye – a közhiedelemmel ellentétben – nem túl erős, ezért egy kivilágított utcáról nagyon nehéz észrevenni őket. A Zselici Csillagparkban viszont ideálisak a körülmények a természeti jelenség észlelésére, mivel országos összevetésben a Zselicben a legalacsonyabb a fényszennyezés, érdemes a jövő hét első éjszakáját ott tölteni. Az érdeklődőket ismeretterjesztő programok várják a csillagparkban, de a Ropolyi-tó és a csillagvizsgáló környékén ezektől függetlenül bárki szabadon letelepedhet és gyönyörködhet a látványban.

Az esti és hajnali órákban egyébként ritkább a csillaghullás, viszont ilyenkor figyelhetjük meg a közel vízszintesen haladó, színes csóvát húzó, úgynevezett földsúroló meteorokat – jelezte a somogyi állami erdészet. Késő éjjel több, de meredekebben érkező hullócsillagot láthatunk, a legnagyobb aktivitás az éjfél utáni órákban várható.
A csillaghullás megleséséhez két dologra: tiszta égboltra és türelemre van szükség. Ellentétben egy tűzijáték intenzitásával, egy-egy felvillanásra perceket kell várni. hívja fel a Perseidákra kíváncsiak figyelmét a SEFAG.MN
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212