Magyar Krónika
A tyúkfajták királya
Magyar Krónika 2019. 06. 26. események
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Az óriás termetű brahma már közel másfél évszázada ismert hazánkban, s az elmúlt évtizedekben nemigen volt olyan díszbaromfi-kiállítás, ahol be ne mutatták volna e fenséges tollast. Hogy miért is tartják oly nagy becsben, az leginkább kiváló külső és belső tulajdonságaira vezethető vissza.
Akik tartottak törpetyúkokat, azoknak gyakran meggyűlt a bajuk a szomszédokkal, hiszen e fajták között szép számmal akadnak olyan kakasok, melyek  valóságos fanatikus kukorékoló-művészek.  Ezzel szemben a brahmák igen mértéktartók, még a legérzékenyebb szomszédot sem igen zavarhatják.

Nyugodt, kiegyensúlyozott viselkedésükkel is magyarázható, hogy a tyúkokat jól lehet tartani más fajtákkal együtt, sőt a brahmakakasok is általában jól elviselik egymást. Egy kakasra viszont nem érdemes 1-2 tyúknál többet számolnunk, ugyanis nyugodtsága és testfelépítése miatt ritkábban és nehezebben párzik. A tojások krémszínűek, melyek alig nagyobbak egy törpetyúk tojásánál. Ha nem szedjük el, a tyúkok hamarosan, megbízhatóan elkotlanak.

 A fiatal brahmák fejlődése sok időt vesz igénybe, így például a kakasok csak másfél éves korukra érik el kifejlett kori testtömegüket, mely akár meg is haladhatja az 5 kilogrammot. Természetesen ezek a házityúk-góliátok rövid szárnyaikkal nem képesek a repülésre, így tartásuk során elég számukra egy 50 centi magas kerítéssel körbehatárolt terület. Arra azonban ügyeljünk, hogy ez kellő nagyságú legyen, szűk területen nem érzik jól magukat.

A fajtának ma már igen sok színváltozata van, hazánkba az elsők közt érkeztek hajdan a columbián színű egyedek, melyek ma is gyakorinak számítanak, akárcsak a több szegélyes ezüstfogoly és a nyírfaszínű példányok. Bár a brahmák kedves, kiegyensúlyozott állatok, de a kisgyermekekhez képest felettébb nagy testtömeggel bírnak, így kisgyermekes családoknak nem ajánlott tartásuk.

 Manapság viszont egyre inkább divat – akárcsak a két világháború közötti időszakban hazánkban –, hogy magyar őshonos tyúkokat brahmakakasokkal párosítanak, amelyeknek csirkéi különösen ízletesek. A brahmakakasból készült pörkölt pedig sokak szerint felejthetetlen.
Ma7.sk
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212