Magyar Krónika
Százhuszonöt éve született Boncza Berta – de életművét még csak most fedezzük fel
Magyar Krónika 2019. 06. 10. eseményekSzvorák Emese
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Csinszka-évforduló.
Százhuszonöt éve, 1894. június 7-én, a mai Románia területén lévő Csucsán született Boncza Berta, aki az előző század hajnalán Csinszka néven vált a magyar irodalmi és a képzőművészeti élet múzsájává.
Boncza Berta
Fotó: MH
Édesapja, Boncza Miklós ügyvéd és országgyűlési képviselő nővére nála jóval fiatalabb lányát vette feleségül, aki belehalt a szülésbe. Tanulmányait a fővárosi Erzsébet Nőiskolában, később egy svájci leánynevelő intézetben végezte, verselgetni és rajzolni az utóbbi helyszínen kezdett.

Hazatérése után a csucsai kastélyban élt, ahol tovább álmodozott arról, hogy híres költő múzsája lesz: kezdetben Tabéry Géza íróval, később Ady Endrével levelezett. A költővel három év távismeretség után, 1914-ben találkozott először, ekkor már Lám Béla mérnök, író jegyese volt. Az eljegyzést felbontották, 1915-ben az igent Adynak mondta ki. Férjét Csacsinszkinek becézte, ez rövidült Csinszkire, amelynek női párjaként született meg a Csinszka.

Élete végéig ápolta a nagybeteg költőt, elhunyta után egy évtizedig pereskedett az Ady-családdal a hagyaték jogaiért. Később Babits Mihályt környékezte meg, kapcsolatuk – amelyet a költő a Költészet és valóság című novellában írt meg – egy évig tartott. Végül 1920-ban Márffy Ödön festőművészhez ment feleségül, félszáznál több róla készült olaj- és pasztellkép, akvarell és grafika állít emléket neki. Maga is megpróbálkozott a festéssel, a fotózással, a verseléssel – csekély sikerrel. Memoárjai közül néhány Vallomás a csodáról – Csinszka naplója címmel kezdetben a sajtóban, önálló kötetben 2017-ben látott napvilágot.

Az egyik legfrissebb róla szóló monográfia Rockenbauer Zoltán művészettörténész Csinszka, a halandó múzsa című kötete.
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212