Magyar Krónika
Csontváry nyomában
Magyar Krónika 2019. 05. 27. eseményekSzvorák Emese
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Júniusban lesz 100 éve annak, hogy elhunyt a festőművészet egyik legkiemelkedőbb képviselője, Csontváry Kosztka Tivadar (1853. július 5. – 1919. június 21.). Jelentőségét mi sem jelzi jobban, hogy neve az UNESCO idei listáján az első sorban kiemelt személyiségek között szerepel.
Fotó: Puntigán József
A Csontváry életével és a munkásságával évtizedek óta foglalkozó losonci Phoenix Lutetia Polgári Társulás ebből az alkalomból kétnapos vezetett emléktúrát szervez, melynek során annak résztvevői bejárják életének meghatározó helyszíneit Kisszebentől kezdve Iglón keresztül egészen Gácsig. Csontváry életének nagyobbik része a mai Szlovákia területéhez kötődik. Itt született, itt tanulta és gyakorolta gyógyszerészeti hivatását, itt érte a kinyilatkoztatás élménye, amely festői pályára terelte, és itt készült festészetének több, kiemelt jelentőségű alkotása. Ami talán még ettől is érdekesebb, hogy életének meghatározó része lett Nógrád, benne Gács, ahol megnyitotta gyógyszertárát, melynek jövedelme nélkül, ma bizonyosan nem lenne Csontvárynk, és alkotásai sem.
Fotó: Puntigán József
Festői tanulmányai során gyakran látogatta a Tátrát, annak hegyeit, völgyeit. Az egyik legkedvesebb helyszíne a Tarajka-völgye volt, a gyönyörű hegyekkel, a zúgó patakkal, a vízesésekkel. Itt készült az egyik legmonumentálisabb festménye "A Nagy Tarpatak völgye a Tátrában" (1904-1905) "De mert a taorminai görög színház az Etnával rendkívül nagy távlatot követelt, nagyobbat a tátrai vízesésnél, hosszabb tanulmányozás miatt évi lakást béreltem ki, de kisebb részletek megfestése után, – a nagy motívumhoz hozzá nem nyúlhattam,+ nyáron visszakívánkoztam a Tátrába, a nagy-tarpataki völgynek újbóli tanulmányozására. De hiába tanulmányoztam – a nagy monumentális feladatra még gyenge voltam."
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212