Magyar Krónika
Orránál fogva
Magyar Krónika 2019. 05. 27. eseményekSurján lászló
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A mai posta két szórólapot hozott: a fidesz-kdnp és a demokratikus koalíció küldött számomra üzenetet.
A kormányoldal egy lapon összefoglalja a kampányának lényegét: elutasítja a migrációt segítő uniós intézkedéseket, a névtelen bankkártyákat, a könnyen megszerezhető migránsvízumot, a kvótákat. Kiáll a határok védelme mellett és nem adna európai közpénzt a migrációt segítő szervezeteknek.
Dobrev klára listavezetőkén arra buzdít, hogy legyünk mi is egyenrangú európai polgárok. Hogy miben látja ennek sérelmét, azt nem fejti ki, viszont három dolgot szorgalmaz: európai minimálbért, európai minimálnyugdíjat és európai családi pótlékot.

Jelentem, gyurcsány körül semmi nem változott. Híres beszédében elárulta, hogy miniszterelnökként folyamatosan hazudott. Dobrev most listavezetőként ott folytatja, ahol a férje abbahagyta.
Európai minimálbér nincs. Vannak, akik szeretnék, hogy legyen, de a 28 tagállamból csak 22 államban vagy egyáltalán minimálbér, amelynek összege a 260.8 eurótól 1998.6 euróig változik. Jó lenne, ha a dk tisztázná, hogy a 0 és a 2000 euró közötti sávban mit tekint "európai minimálbérnek.
Európai minimálnyugdíj sincs. Európai család pótlék sincs.

Persze egy szórólap szükségszerűen leegyszerűsít. A dk korábban kifejtette, hogy azt szeretné, ha ilyenek lennének. Tételezzük fel, (elrettentő példaként) hogy vasárnap az egész ország mögéjük áll, és 21 képviselőt küldhetnek brüsszelbe. Mostani hazugságuk lényege: még ebben az elképzelhetetlen helyzetben sem lesznek képesek 21-en a 751-ből elérni az egységes minimálbért, minimálnyugdíjat és családi pótlékot, ezeknek a felvetéseknek ugyanis sem többségi támogatásuk, sem közgazdasági alapjuk nincs. Teljesíthetetlent ígérnek, de lesz kire mutogatniuk.

Ennek ellenére az mszp-ből kiszakadt gyurcsány tábor talán eléri a célját: a vasárnapi választás után az ellenzék legkevésbé gyönge csoportosulása lesz. Az őszi helyhatósági választásokra maga alá fogja gyűrni az összes többi baloldali szervezetet. Kicsi lesz a szemétdomb, de legalább egyedül kukorékolhat róla. Persze csak akkor, ha a jobbik, az mszp és a többi kicsit táborából elég sok embert sikerül az orránál fogva vezetni.