Magyar Krónika
Nem szóbeszéd
Magyar Krónika 2019. 05. 14. eseményekSurján László
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
František Lízna jezsuita atya nyolc évig börtönlelkészként dolgozott Mírovban, abban a fegyházban, ahol Esterházy 1957-ben elhunyt; innen ismerte a helyszínt kegyeleti okokból többször felkereső magyarokat is, köztük több papot, valamint Molnár Imre Esterházy-kutató történészt.
Csaknem egy évtizede a Mírovba zarándokló magyarok megdöbbenve hallották, hogy Lízna atya a rák végső, már nem műthető stádiumában szenved. Egy Csehországban bemutatott misén Esterházy János közbenjárását kérték a gyógyulásáért. A halálán lévő pap hamarosan jobban lett, az orvosok tiltása ellenére elindult az előre eltervezett, a Gulág táborok egy részét bejáró útjára. Az oda és vissza 1600 kilométeres, gyalogos zarándokútról két hónappal később az orvosa ámulatára gyógyultan tért vissza.

Esterházy János (újra)temetésén az atyától magától hallottam gyógyulása történetét, s az alábbi képen jól látszik, hogy ma is jó egészségnek örvend.

Hol az a hegyeket mozgató, mustármagnyi hit?

Minden hónap első szerdáján 17 órakor szentmisét tartanak az alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpont Szent Kereszt Felmagaszalása kápolnájában, ami alatt egy sziklakápolnában nyugszanak Esterházy János földi maradványai.
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212