Magyar Krónika
Irány a Guinness-rekordok közé felkerült Dinnyési Várpark
Magyar Krónika 2019. 04. 26. eseményekNagy Miskó Ildikó
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Kuriózummal bír a Székesfehérvárhoz közeli, közigazgatásilag Gárdonyhoz tartozó Dinnyés, ahol pár évvel ezelőtt Alekszi Zoltán álmodta meg s a saját telkén meg is valósította a Várparkot.
A legégetőbb értékmentésre szoruló, egykori középkori magyar várak makettjeit övező sétány Nagy-Magyarországot ábrázolja. A tavaly a Guinness-rekordok közé felkerült, idén pedig hungarikumnak javasolt létesítmény részét képezik a hajdani uralkodóink oszlopai, valamint az új skanzenben az Árpád-házi szentjeink és Szűz Mária előtt tisztelgő szobrok.
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
Hetven vármakettet terveznek, felidézve Nagy-Magyarországot  Alekszi Zoltán sajátos magyarságegyesítő szándéka abban is megnyilvánul, hogy személyesen fogadja a külhoni magyar térségekből a Várparkjába érkező turistacsoportokat. Ezt húsvéthétfőn a Csemadok ógyallai alapszervezetének kiruccanó tagjai társaságában mi is megtapasztalhattuk.

A nemzeti színű szalaggal díszített szalmakalapjában minket szívélyesen üdvözlő ötletgazda-tulajdonostól megtudtuk: 2012 februárjában kezdett el komolyabban foglalkozni a Várpark megvalósításának gondolatával. Az időigényes előkészítő munka magában foglalta a vonatkozó történelmi anyagok felkutatását, a szakemberekkel való egyeztetést és a kivitelezés megtervezését.E létesítményt Várpark helyett akár Vármentő Parknak is nevezhetném. A célom ugyanis az volt, hogy egyedülálló módon mutassam be a legégetőbb értékmentésre szoruló, tehát nem a már szépen felújított, hanem a többnyire romos állapotban meglevő középkori magyar várakat. Azok mindegyike a történelmi Nagy-Magyarország határain belül állt. E gyermekmagasságú makettek más vármakettektől abban is különböznek, hogy a legvalósághűbb megjelenés érdekében az épületek eredeti anyagukból, fából és kőből készültek. A helyi Hagyományőrző Központtól néhány lépésnyire levő udvaromon eddig 38 vár szemrevételezhető, eredeti földrajzi tájolással. Azokat egy sétány övezi, mely Nagy-Magyarország formáját ölti magára – ez főként drónfelvételeken nagyszerűen körvonalazódik. Még további 32 makettet és más látványosságokat tervezek ide" – magyarázta Alekszi Zoltán, miközben figyelmünket felhívta a bejáratnál található Emese álma-szoborra.
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
A felvidéki várak közül eddig a Losonci járásban levő somoskői, a Nagytapolcsányi járásban található tapolcsányi és az egykori Liptó vármegyét ékesítő szentmáriai vár másolata található meg a hangulatos parkban. Ráadásul a sétányt 90 emlékoszlop övezi, melyek mindegyike 1-1 hajdani magyar királynak, kormányzónak, erdélyi fejedelemnek állít emléket. Árpád-kori skanzen a magyar szentek és Szűz Mária szobraival Azt is megtudtuk: idén Árpád-kori témájú skanzennel bővült a park. A skanzenben a fatemplom a veremházakkal, műhelyekkel, gazdasági épületekkel és gémeskúttal együtt eredeti méretében épült fel. A templomban 17 Árpád-házi szentnek és Szűz Máriának található szobra.
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
Odakinn legelésző-kapirgáló őshonos állatokkal is találkozhatunk. Húsvét lévén pedig kézműves foglalkozások és portékáikat árusító fazekas-, kőfaragó és kovácsmesterek is színesítették a kavalkádot. Nagyszombaton másfél órán át esti díszkivilágításban pompázott a turisták által márciustól október végéig megtekinthető egyedi csoda, amelyek minden korosztály számára élményt jelentenek. Kihelyezett történelemórák és speciális foglalkozások, így kézműves és gyermeknapi hétvégék, illetve harcosok napjai helyszínéül is szolgál. Május 18-19-én pedig a IV. Országos Vármakett-kiállításnak ad otthont, s a várva várt esti kivilágítás sem maradhat el.
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
A legnagyobb, 38 vármakettet bemutató kiállításként tavaly a Guinness-rekordok közé felkerült, 3500 négyzetméternyi telken fekvő létesítményt idén hungarikumnak is javasolták. Arról további információk és fotók a www.varpark.hu oldalon találhatók.
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212