Magyar Krónika
"Biztos, hogy elhozzák nekem"
Magyar Krónika 2019. 04. 02. eseményekMagyar Nemzet
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Orbán Viktor miniszterelnök otthonában adta át  Törőcsik Marinak a Kossuth-nagydijat
Törőcsik Mari a magyar kulturális élet legtöbbet díjazott művésze: a Nemzet Színésze, a Nemzet Művésze, kétszeres Jászai Mari-díjas és Balázs Béla-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja és most már az egyetlen színész, aki háromszor kapta meg a Kossuth-díjat, miután Áder János Magyarország köztársasági elnöke nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmával Kossuth-nagydíjat adományozott a művésznőnek több évtizedes pályafutása során kimagasló szakmai hozzáértéssel és alázattal megformált alakításai, ikonikus filmfőszerepek és felejthetetlen színpadi figurák sorát felvonultató, kivételesen gazdag művészi életműve elismeréseként.

Törőcsik Mari betegsége miatt elvonultan él velemi házában, egészségi állapota miatt a díjátadón nem tudott részt venni. Amikor megtudta, hogy megkapja az elismerést, úgy nyilatkozott, hogy egyre jobban érzi magát.
A színművésznő reménye valóra vált: a kormányfő személyesen kereste fel Velemben
Fotó: facebook
Igaz, Budapestre, a Parlamentbe még nem tudok felmenni. Egyelőre ahhoz is össze kell szednem magam, hogy eljussak a szombathelyi kórházba vizsgálatra. De itt, Velemben aztán kipihe­nem magam, itt nyugalom és béke van – nyilatkozta, ugyanakkor abban is reménykedett, hogy elviszik neki a díjat: Azt gondolom, nem kell sokáig várnom rá, hogy a polcomra tehessem. Mert abban biztos vagyok, hogy elhozzák nekem. Törőcsik Mari reménye valóra vált, ugyanis a hivatalos díjátadó másnapján Orbán Viktor személyesen látogatta meg a Kőszeg melletti faluban. A miniszterelnök Facebook-oldalán megosztott videó szerint Orbán Viktor elmondta Törőcsik Marinak, hogy a parlamenti díjátadón "nagy taps volt". Törőcsik Mari elárulta, hogy nézte a televízióban az ünnepséget. Megtisztelve érzem magam – mondta Törőcsik Mari, amikor a kormányfő átadta neki a díjat.
Vigyázzon magára, és ne gyötörje magát – búcsúzott Orbán Viktor Törőcsik Maritól, akivel együtt mindössze nyolcan vannak, akik triplázták a Kossuth-díjat, köztük a zeneszerző Kodály Zoltán, a zongoraművész Fischer Annie, az író Illyés Gyula, valamint Fábri Zoltán és Keleti Márton filmrendezők.
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212