Magyar Krónika
Korán kelők vs későn fekvők: elmondjuk, ki a boldogabb!
Magyar Krónika 2019. 03. 13. eseményekNémeth Orsi
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A koránkelők állítólag boldogabbak, a későn fekvők pedig hajlamosabbak a depresszióra. De vajon mire jutott egy, az alvási szokásokat vizsgáló friss kutatás? Elmondjuk!
Jacqueline Lane, a Massachusetts-i Kórház oktatója nemrég az alvási szokásokkal kapcsolatban végzett kutatást, eredményeit pedig a Nature Communications folyóiratban foglalta össze.

Hajnali pacsirták vs. éjjeli baglyok

A genetikai elemzéseket végző amerikai 23andMe nevű cég és a brit UK Biobank szolgáltatta a nemzetközi kutatócsoportnak 700 000 ember adatait. Az elemzésben részt vevőket két csoportra osztották, akiknek a génállományának vizsgálatára helyezték a hangsúlyt. A szakember elemző munkája meglepő eredményt hozott: megállapították, hogy az éjszakai baglyok nagyobb veszélyben vannak a mentális betegségekkel szemben és kevésbé érzik magukat boldognak, mint koránkelő társaik. A koránkelőknek pedig kisebb esélyük van a skizofrénia kialakulására, közérzetüket pedig általában jobbnak vallották, mint az éjszakai bagoly típusúak. Lane rámutatott arra is, hogy a korán kelők rendelkeznek egy sajátos genetikai komponenssel is, ami csökkenti a depresszió és a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát is.

További fontos eredmény az előző kutatásokhoz képest, hogy bár a hajnali pacsirták jobb mentális egészséggel rendelkeznek, ennek ellenére a kelési szokásaik nincsenek hatással a testtömeg-indexükre és nem befolyásolja a kettes típusú cukorbetegség kockázatát sem.

Ugyanakkor a szakember nem javasolja, hogy aki későn fekvő, azonnal átálljon a korai kelésre, mert komoly egészségügyi kockázatokkal jár. A hangsúly a fokozatosságon van.Azok, akik boldogabbnak vallják magukat, általában koránkelő típusok. – állapította meg Jacqueline Lane, a Massachusetts-i kórház oktatója, aki ugyanakkor azt is megjegyezte: az, aki éjszaka aktívabb, nem feltétlenül fog mentális problémákkal küzdeni. "Ez persze nem ilyen egyszerű, a genetika csak egy kis szelete ennek a jelenségnek. – mondta Lane.

Jacqueline Lane elődleges célja az volt a kutatással, hogy megmutassa, mekkora különbségek vannak az alvási szokások között és ennek milyen egészségügyi következményei lehetnek. Mint mondja, ő már annak is örül, ha az emberek elgondolkoznak a saját szokásaikon, hiszen nem mindegy, mikor kezdjük vagy fejezzük be a napot, mert az hatással van az időbeosztásunkra, étkezési szokásainkra, egyszóval a mindennapokra, az életünkre.

Tipp

Szeretnél bagolyból pacsirtává válni? Akkor érdemes odafigyelni arra, hogy reggelente már időben elég fény érjen, éjszaka viszont kerüld az indokolatlan világítást. Hasznos továbbá, ha napról napra betartasz egy fix lefekvési időpontot, amelyet hétvégén sem hagysz túlzottan kitolódni.
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212