Magyar Krónika
Százmillió forintot szeretne kapni isztriai villájáért Demszky Gábor
Magyar Krónika 2019. 01. 21. eseményekBaranyai Gábor
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Heller Ágnest is horvátországi birodalmában látta vendégül a volt SZDSZ-es főpolgármester
A 2004-es esztendő számtalan botránya közül is kiemelkedett annak idején Demszky Gáboré, akiről akkor derült ki: az Adriai-tengerhez közel vásárolt magának nyaralót, és az FKF Zrt.-től bérelt autóval járt oda. A liberális politikus, aki tavaly ősszel a politikába való visszatérését is meglebegtette, most megszabadulna az isztriai ingatlantól.

Demszky Gábor eladja az Isztriai-félszigeten fekvő Kusariban lévő villáját, az ingatlanért mintegy százmillió forintnak megfelelő horvát kunát vagy eurót szeretne kapni – értesült a Magyar Idők.

Az ingatlanokkal foglalkozó honlapon szereplő hirdetés szerint a teljesen felújított, kőből épült ház légvonalban ötszáz méterre, úton mintegy három kilométerre fekszik az Adriai-tengertől, közvetlen rálátással a Kvarner-öbölre, Rijekára és Cres szigetére. A volt SZDSZ-es budapesti főpolgármester ingatlana három részből áll: van egy földszinti, önálló bejáratú 150 négyzetméteres lakrész, amely kiterjed az emeletre is, ahol két hálószoba, nappali, konyha, fürdőszoba és a vécé van. Szintén külön földszinti bejáratú egy 30 négyzetméteres stúdióapartman, amely összeköthető egy száz négyzetméteres emeleti lakrésszel. A hirdetés szerint a kusari ingatlan központi fűtéses, a vízellátás pedig tartályról oldható meg.

A nyaraló annak idején nagy nyilvánosságot kapott, sokat fájt emiatt a liberális politikus feje.

Demszky Gábor még 2002-ben vette meg ma már nevetségesen alacsonynak tűnő, ötmillió forintos áron az Abbáziától harminc kilométerre fekvő telket és a rajta lévő romos építményeket. A régi épületeket szinte az alapokig visszabontották, és a korabeli híradások szerint mintegy másfél év alatt épült fel a liberális politikus nyaralója. A kopár, sziklás tájban üdítő színfoltot jelentett a villa belső udvara, ahol a térségre jellemző krónikus vízhiány ellenére méregzöld gyep volt, este pedig lámpák világították meg a rusztikus kőfalakat. A házhoz gondnok is dukált, aki az apróbb kőművesmunkákat is elvégezte, de itt tartotta a főpolgármester a tulajdonában lévő arab telivér kancáját és annak csikaját is.

Autópályán akár hét-nyolc óra alatt elérhető a kusari villa Budapestről, amit az akkor hivatalban lévő Demszky Gábor az FKF Zrt.-től havi 156 ezer forintért bérelt Opel Fronterával vagy a Városháza Volkswagen Touaregjével tett meg. A nyaraló körül akkoriban a Blikk riporterei az FKF Mercedes kisbuszából üdítőket, élelmet pakoló két férfival is találkoztak, akik a fővárosi cég gépkocsijavító műhelyének vezetője és művezetői voltak.

A jelentősen megnövekedett értékű ingatlan meglétét egy ideig nem hozta nyilvánosságra Demszky Gábor, akinek akkoriban 671 ezer forintos bruttó fizetése és havi 200 ezres költségtérítése volt. A fokozódó médiaérdeklődésre tekintettel a Városháza sajtóosztálya 2004 elején közleményt adott ki, amely szerint az öt épületből álló ingatlanegyüttesre családi kölcsönökből és ingatlaneladásokból jött össze a pénz, és az épületeket Demszky és akkori felesége négy barátjával közösen vásárolta meg. A Magyar Nemzetnek 2004 nyarán a helyszínen már úgy nyilatkozott: "Két balatoni házat adtunk el, hogy ezt megépíthessük, 35 millióért adtuk el a feleségem családjáét, 12 millióért a miénket."

A luxusnyaralóban sokáig nagy élet volt, a főpolgármester és aktuális házastársa politikus barátai, cégvezetők, művészek adták egymásnak a kilincset.

Legutóbb tavaly augusztusban Demszky Gábor és a kusari villa azzal került be a hírekbe, hogy ötödik feleségével itt tartották a mézesheteiket, a nyári "díszvendégek" pedig nem mások voltak, mint Heller Ágnes filozófus, Magyar Bálint liberális kultuszminiszter és Hermann Zsuzsanna, a mélyszegénységben élő romákat segítő Szocsoma civil szervezet ikonikus alakja.
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212