Magyar Krónika
A tarcali szőlőben ástak el közel félmilliárd forintot
Magyar Krónika 2019. 01. 21. eseményekSzemán László János
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Előkerült a brink's pénzszállító autó kifosztásából származó pénz
Nyomára bukkant a rendőrség a Brink's pénzszállító cégtől 2009-ben ellopott 650 millió forintnak. A cég alkalmazottja, D. János vitte el a pénzt, amiért hét év hat hónapot kapott és öt évet le is töltött, a zsákmány nagy részét ismerősei egy tarcali szőlőben ásták el.

Egy tarcali szőlőből, a föld alól került elő közel félmilliárd forintnyi bankó, ami a Brink's pénzszállító cég miskolci telephelyének 2009-es kifosztásából származik. Akkor a cég alkalmazottja, D. János 650 millió forintnyi készpénzt, forintot és valutát vitt el. A telephelyen altatót kevert társa italába, és éjszaka elvitte a milliókat. A pénz helyére téglákat tett a pénztároló konténerbe, amit le is plombált, így a bűncselekményre csak két nap múlva, a vállalat fővárosi telephelyén derült fény. Ekkorra D. János már Thaiföldön volt, miután magához vett 100 millió forintnyi valutát, és az első repülőgéppel elutazott.

Nemzetközi körözéssel Bangkokban fogták el, hazahozták, majd hét év hat hónap szabadságvesztésre ítélték. Öt év letöltése után, 2015-ben szabadult, miután egy jóakarója kifizette a bűnügyi költségeket, tízmillió forintot. A zsákmány nagyobbik része sokáig nem került elő, pedig a rendőrség mellett a pénzszállító cég angol biztosítótársaságának nyomozói, sőt még az alvilág is kereste.

Tegnap azonban egy vádemelésből kiderült, a hatóságok rábukkantak a százmilliókra.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség vádat emelt három férfi és egy nő ellen nagy értékre elkövetett pénzmosás miatt, akik a Brink'stől 2009-ben elsikkasztott pénz nagy részének megőrzésében és felhasználásában közreműködtek. D. János az akció előtt beszélt tervéről a barátjának, akinek 150 millió forintot ígért a várható zsákmány őrzéséért. A feladatot elvállaló vádlott ötvenmillió forint ígéretével bevonta az őrzésbe az ügyben szintén terhelt barátját. D. János a megszerzett készpénzt autójával egy bérelt garázsba vitte, és abból 100 millió forint körüli összeggel Thaiföldre utazott, a megmaradt pénz őrzését vállaló társaival telefonon tartotta a kapcsolatot.

Az őrzést végző terheltek egyikének női rokonához elvittek 500 millió forintot, aki ezért ötvenmillió forintot kapott, míg a két férfi egyike hétmillió, a másik ötvenmillió forintot vett magához. A maradék pénzt két műanyag hordóba és egy háti kézi permetezőbe pakolták, majd a Tarcal határában lévő szőlőben elásták. A garázsban maradt gépkocsit az egyik vádlott alkalmi ismerősével elvitette onnan, amiért tízmillió forintot adott neki.

Ezután az egyik terhelt az elásott pénzből valutára történő átváltás kérésével 100 millió forintot adott az elkövetésbe bevont újabb vádlottnak, akinek ezért húszmillió forintot ajánlott. Szabadulását követően D. János 17 millió forintot kapott a most vád alá került barátjától, akivel további összegeket a kassai kaszinóban szerencsejátékra költöttek el.

Az elásott pénzből 100 millió forint nedvességet kapott, ezért azt kiszárították, majd ebből részben tízmilliós tételekben szerencsejátékot játszott az egyik vádlott, részben sérülésmentes bankjegyekre cserélték azt miskolci és budapesti bankfiókokban. Az egyik elkövető továbbá többmilliós tételekben életbiztosítást és megtakarítási szerződést kötött, gépjárművet vásárolt.
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212