Magyar Krónika
Munkácsy Mihály Golgota című festménye végül az államé lett
Magyar Krónika 2019. 01. 21. eseményekBaranyai Gábor
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A magyar kormány hárommilliárd forintért vette meg Pákh Imrétől a híres képet
Tegnap pont került egy hosszú történet végére: magyar tulajdonba került Munkácsy Mihály trilógiájának utolsó darabja is. Ismét együtt láthatjuk majd az Ecce Homo, a Krisztus Pilátus előtt és a Golgota című festményt a debreceni Déri Múzeumban.

A kormány megvásárolta Munkácsy Mihály Golgota című festményét – jelentette be tegnap Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Kósa Lajos, Debrecen fideszes országgyűlési képviselője és Papp László, Debrecen polgármestere társaságában.

Gulyás Gergely közölte, a Krisztus-trilógia utolsó, még magántulajdonban lévő festményét hárommilliárd forintért vette meg a kormány Pákh Imrétől, az Amerikai Egyesült Államokban élő magyar műgyűjtőtől.

A művész 1884-ben, Párizsban festette a Golgotát, amit 1887-ben Amerikába vittek

A stílszerűen a parlament Munkácsy-termében, a Honfoglalás című kép alatt tett bejelentésen elhangzott: a három képből álló, immár teljesen magyar tulajdonban lévő Krisztus-trilógia a debreceni Déri Múzeumban marad.

– A képek sokszor bejárták a világot, komoly igénybevételnek voltak kitéve – mondta Kósa Lajos. A kormánypárti politikus emlékeztetett: Debrecen kezdettől fogva szerette volna, hogy az alkotások a városban kapjanak helyet, de csak 2010-től kaptak ehhez kormányzati támogatást, onnantól folytak hosszas, sok esetben komoly vitákkal is járó tárgyalások a tulajdonossal.

Kósa Lajos szerint nehezítette a képek megvásárlását, hogy az ilyen nagy méretű, kidolgozottságú és egységet alkotó képek esetében rendkívül nehéz pontos értékbecslést kapni, mert ilyen alkotások nem szerepeltek az elmúlt 20-30 év műkincspiacán.

Emlékeztetett: a Golgota megvásárlását nagyon sok ember segítette tárgyalásai-val, komoly jogi vitát generált a kép védetté nyilvánítása, valamint a tulajdonos azon intézkedése, hogy az alkotást letakartatta addig, amíg az ügyet nem rendezték.

– Ha valaki egyszer megnézi a képek keletkezését és sorsát, akkor látható, hogy legalább olyan kalandos és kivételes, mint maguk a képek – jegyezte meg.
– Egy több mint százéves folyamat végére került pont – vette át a szót Papp László. Debrecen polgármestere szerint a Nagytemplom mellett Munkácsy Mihály trilógiája a város szimbóluma.

A trilógia többi darabja közül az Ecce Homo a debreceni Déri Múzeumban van elhelyezve az épület 1930-as megnyitása óta, sőt magát a kiállítóhelyet is a hatalmas alkotás befogadásához tervezték. A három képet sokáig senki, még az alkotó sem látta együtt, erre először 1995-ben nyílt lehetőség, amikor megnyílt a Déri Múzeum kiállítása.

A tárlat azonban a múzeum felújítása miatt elhagyta Debrecent, sőt 2014-ben a trilógia egyik tagját, a Krisztus Pilátus előtt című képet akkori tulajdonosa, a Hamilton Galéria visszavitette Kanadába.

Egy évvel később nyílt lehetőség arra, hogy Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója tárgyalásainak eredményeképpen a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programjának részeként megvegyék kanadai tulajdonosától a Krisztus Pilátus előtt című festményt. Most egyesítik a trilógiát, immár végleg Debrecenben.
Visszakerült a Seuso-kincs is

2017 júliusában Orbán Viktor bejelentette, hogy sikerült visszaszerezni a Seuso-kincs leletegyüttes második hét darabját. A kormányfő páratlan fontosságú, felbecsülhetetlen leletegyüttesnek nevezte a műtárgyakat. Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatója a sajtótájékoztatón hozzátette, hogy ezzel a Seuso-kincs összes darabja Magyarországra került. A leletegyüttes első darabjai 2014 márciu-sában kerültek Magyarországra. Érkezésüket akkor is Orbán Viktor jelentette be rendkívüli sajtótájékoztatón. Az első darabokért 15 millió eurót, a második körben 28 millió eurót fizetett az állam.

MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212