Magyar Krónika
Fújnak-e az új szelek Berlinben?
Magyar Krónika 2018. 12. 22. eseményekSurján László
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer a Bild am Sonntagban megjelent interjúban arra a kérdésre, hogy mi lesz az első nagy "projektje", elmondta, hogy januárban úgynevezett műhelytanácskozást szerveznek a migrációról és a biztonságról szakértők és a jelenlegi "migrációs és menekültügyi politika bírálói" részvételével.
A tanácskozás célja "konkrét javítások kidolgozása" - mondta Annegret Kramp-Karrenbauer. Hozzátette, hogy az eredményeket beépítik majd a májusi európai parlamenti választásra készítendő programba.

Hangsúlyozta, hogy az alulmaradt elnökjelölteknek - Friedrich Merz volt parlamenti (Bundestag) frakcióvezető, Jens Spahn egészségügyi miniszter - is tenniük kell a CDU egységének megőrzéséért. Mint mondta, az elnökválasztási küzdelem során mindig egyetértettek abban, hogy mindhárman felelősek a párt összetartásáért, azért, hogy a választásból egységesen kerüljön ki a CDU.

Annegret Kramp-Karrenbauer egy másik interjúban, az ARD országos köztelevízióban arról is beszélt, hogy miként képzeli el a párt és a szövetségi kormány viszonyát az új felállásban. Jelezte, hogy ezen a területen is átalakításokra készül.

Hangsúlyozta, hogy hajlandó "szembeszállni" Angela Merkel kancellárral, a CDU volt elnökével, ha a párt érdeke ezt diktálja. "Ami jó, azt továbbvisszük, és változtatunk, ahol változtatni kell.” Erősíteni kell a párt szerepét a kormányzati döntések meghozatalában. A CDU-nak, a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös Bundestag-frakciójának, valamint a kormánynak egy "háromszöget" kell alkotnia.

Hasonló gondolatot fogalmazott meg a párt új főtitkára, Paul Ziemiak, aki a Deutschlandfunk országos közrádiónak egy vasárnapi interjúban azt mondta, hogy a pártelnöki és a kancellári tisztség szétválasztása révén "három hatalmi központ" - a pártvezetés, a kancellári hivatal és a Bundestag-frakció - működik, amihez hozzá kell igazítani a döntéshozatal rendszerét, és egy új "vitakultúrát" kell kialakítani a pártban. A szoros elnökválasztási eredmény révén a tagság jelentős része érthető módon csalódott, hiszen nem a favoritja nyerte meg a választást. Mint mondta, kilépésekről is hallott, és arra számít, hogy "kemény munka lesz összetartani ezt a pártot és motiválni mindazokat, akik más eredményt kívántak". A CDU-nak egyértelmű, "világos nyelvet" kell használnia, és "nem másokat kell utánozni vagy mások után rohanni, hanem el kell mondani, hogy mi mellett áll ki a CDU" például a jogállamiság, az elutasított menedékkérők kitoloncolása és az éghajlatváltozás ügyében.

A párt keresztényszociális irányzatához és Angela Merkel középre húzó politikájának támogatóihoz sorolt Annegret Kramp-Karrenbauert szűk többséggel, a küldöttek 51,7 százalékának támogatásával választották meg elnöknek a CDU hét végi hamburgi tisztújító kongresszusán. A választás döntő, második fordulójában a konzervatív irányzathoz és Angela Merkel politikájának bírálóihoz tartozó Friedrich Merz volt az ellenfele.

Ez volt az MTI tudósítása. Ma még korai kimondani, hogy AKK, ahogy az elnökasszony nevét a monogrammal helyettesítik, mit jelent a CDU számára. Ziemiak főtitkár szavaiból látszik, hogy a párton belüli helyzet nem könnyű. Ha ezen a megosztottságon nem tudnak úrrá lenni, akkor esélyük sincs javítani a választásokon. Ebből az is következeik, hogy akkor is változtatni kell például a migrációs politikán, ha ez esetleg nem szerepelt AKK terveiben. Számolnia kell a CSU nyomásával, az AfD által felkorbácsolt indulatokkal és a pártján belüli elégedetlenséggel. Úgy tűnik, hogy az elnök asszony érzékeli mindezt, s ezért veszi előre a migráció és a biztonság kérdését. Tehát olyan problémákat, amelyek a magyar ellenzék szerint nem is léteznek.

Hibának tartom, hogy a hazai sajtó kormányközeli része azonnal lemerkelezte az új elnököt. Várjuk meg, amíg kitisztul a kép. Ezekből a friss nyilatkozatokból sem lehet végső következtetést levonni. Az hangzott el, aminek a jelen helyzetben el kellett hangzania. Ne a szavakból, hanem majd a tettekből ítéljünk. Aki reménykedni akar, én például mindig, az gondoljon arra, hogy egy három gyermekes anya áll Németország legnagyobb pártja élén. Biztosan több felelősség érzése van, mint egy gyerektelennek. (Tisztelet egyébként a kivételeknek. Tudom, hogy vannak lélekben többgyermekes anyák, akiknek nem adatott meg, hogy a valóságban is azok legyenek. Nem róluk szóltak a fentiek.)
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212