Magyar Krónika
Tiltott Kastélyok 3. - Küküllővári Hallerek
Magyar Krónika 2018. 12. 10. eseményekMargittai Gábor–Major Anita
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Filmsorozat az erdélyi történelmi családok jóvátételi harcairól.
Nem éppen felhőtlen foglalatosság 2018 Romániájában utazni. A centenárium éve a románságnak a győzelem ünnepe, a magyarságnak a fájó veszteségé. De Románia nemcsak kisebbségét igyekszik asszimilálni, hanem annak történelmét is – Erdély múltja és öröksége minden eddiginél hevesebb tűz alá került. És bár a december 1-jei gyulafehérvári ünnepségsorozat békésen és euforikusan telt, amint erről a helyszínen is megbizonyosodhattunk, a múlt átírása az erre „szakosodott” körökben szakadatlanul folyik. Miközben a centenárium felmutatott olyan román értelmiségieket is, akik értik, mi több, érzik a magyarság gyászát…

Az erdélyi főnemesség jóvátételi harcait feldolgozó filmsorozatunk újabb részében isten háta mögötti helyet látogatunk meg, amely még az avatottabb Erdély-járók térképén sem szerepel. Arra a településre utazunk, ahol román és magyar történelem évszázadok óta feszül egymásnak. Ez a falu és franciás eleganciájú várkastélya előretolt helyőrség évszázadok óta mindkét nép számára…

De mielőtt felkeresnénk és „megostromolnánk” Küküllővárat és a térséget uraló Bethlen–Haller-kastélyt, kitérőt teszünk azokra a helyszínekre – többek között Alvincra, Gyulafehérvárra és a küküllői borvidékre –, ahol a többségi kultúra már csaknem magába olvasztotta a kisebbségit… A mélyszórvány világában rendkívüli jelentőségű lehet nem csupán egy visszafoglalt – vagy éppen elvesztett kastély –, de egy felújított istenháza is, amint azt Küküllővár világszenzációt rejtő református temploma is igazolja.
Hogy mi lesz Küküllővárral? És mi lesz a maroknyi küküllővári magyarsággal, amelynek nem éppen baráti környezetben kell küzdenie a megmaradásért? Vajon mit rejtenek a tiltott várkastély falai Küküllővár fölött? Az NMHH Médiatanácsának támogatásával készült filmsorozatunk új része ezekre a kérdésekre keresi a választ.
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212