Magyar Krónika
Stockholmi lecke
Magyar Krónika 2018. 10. 12. eseményekSurján László
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Olvasom, hogy a Svéd Demokraták (SD) azért nyertek a vártnál kisebb mértékben, mert a középpártok elkezdték komolyabban venni a bevándorlás és a bűnözés kérdését. Ez a taktika bevált Belgiumban, Hollandiában és Ausztriában, írja az Euobserver véleménycikke.
A svéd pártok választói körében a négy évvel ezelőttihez képest nagy volt az átrendeződés. 41 százalékuk más pártra szavazott, mint négy éve.

Az SD előretörése a nyitott ajtó politikájának tudható be. Minden héten több ezer bevándorló érkezik hozzájuk. A csúcsév 2015 volt, 163 ezer menekültkéréssel, s ha csökkenő intenzitással is, de a beáramlás folyamatos.

Ha a svéd baloldal is arra számított, hogy a bevándorlók számukra szavazóbázisuk bővülését jelentik, csalódniuk kellett. Senki nem számított rá, de az történt, hogy a bevándorlók közül sokan szavaztak a bevándorlás ellenes Svéd Demokraták pártjára. Ez azért lehetséges, mert nemcsak egy kérdés foglalkoztatja az embereket. Aki „menekült” és már bent van, sőt szavazati jogot is szerzett, személyében nem érdekelt, hogy még többen jöjjenek. Ráadásul a nem európai bevándoroltak munkanélküliségi aránya 23 százalék, míg a svédeké csak négy. A bevándorlók gyakran olyan városrészekben laknak, amelyekben a különféle bandák miatt rossz a közbiztonság, és ezt a kérdést legjobban az SD lovagolta meg. A középpártok szőnyeg alá söpörték a problémát, hiszen a bandák is többnyire bevándorlók, akiknek a bűneiről nem lehet beszélni az idegengyűlölet vádja nélkül.

A kérdés mindenképp megoldásért kiált. A svéd pénzügyminisztérium egy független szakértői csoportot kért meg annak kimutatásra, hogy mibe kerülnek a bevándorlók. Az eredmény havi 180 ezer forintnyi összeg, egy életen át. Svédország a hetvenes években a harmadik leggazdagabb ország volt, mára a 12. helyre csúsztak. A magyarok persze nem tudják ezért sajnálni őket, de mindenki érzik, hogy lefelé megy az ország, és ez komoly hatással van a választókra. Az Európán belül szabad mozgást persze mindenki támogatja. A globális szintű szabad bevándorlásnak azonban nagyon kicsi az elfogadottsága. Olyan tényező ez, amelyet minden európai politikusnak szem előtt kellene tartania – fejezi be eszmefuttatását Pieter Cleppe az eurobserverben. Pedig aligha Orbán Viktor kottájából játszik. https://euobserver.com/opinion/142827
Ugyanakkor ne gondolja senki, hogy akivel egy kérdésben egyetért, például az SD politikusaival abban, hogy a bevándorlást fékezni kell, a jogállami szabályokat meg kell tartani, azzal a többi kérdésben is teljes a nézetazonosság. Azt olvastam például, hogy az SD pártolja az egyneműek házasságát és örökbefogadási jogát. Vagyis mint az új pátok jó része, az SD sem tiszta elvi alapokon áll, hanem mazsolázik a felmerült kérdésekből. Talán, ha lennének elvi alapjai, többre vinné.

Stockholm mindenesetre üzent Európának. A migráció kérdése, ami például a hazai baloldal szerint nem is létező probléma, csak Orbán Viktor találta ki, mert ellenség kellett neki a választási győzelemhez, megkerülhetetlenül fontos, központi kérdés ezekben az években. Az a párt, amelyik rossz választ ad, rosszul jár. Ez a stockholmi lecke, jó lesz megtanulni.