Magyar Krónika
A helyes hajmosás 5 alapszabálya
Magyar Krónika 2018. 09. 10. események
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Mitől lesz még ragyogóbb hajunk?
Mindenki tudja, hogyan mossa meg a saját haját, hiszen ezt csinálta egész életében.
De tényleg tudjuk? Ha biztosan a leghatékonyabb, hajunk számára legegészségesebb módszert szeretnénk választani, az bizony odafigyelést igényel. Cikkünkben ezért összeszedtük a helyes hajmosás 5 alapszabályát.
Alaposan öblítsünk!

Ahogyan a ruhák mosásánál is egy alapos öblítő körrel kezdi mosógépünk, úgy hajunknál is nagyon fontos, hogy “előkészítsük” azt samponozás előtt. Az ’épp csak benedvesítem’ ide nem elég. Juttassuk el a vizet mindenhová! Legjobb, ha meleg vízzel kezdjük az öblítést, ez kinyitja a hajszálakon található kutikulát, így a benne ragadt szennyeződések is kimoshatóvá válnak.

MINDEN A VÉKONYSZÁLÚ ÉS A VASTAGSZÁLÚ HAJRÓL

Samponozás profin

Ma már minden hajtípus ápolásához találhatunk megfelelő termékeket, így ne restelljünk válogatni. Sampon és balzsam esetében is vegyük figyelembe hajunk hosszát, állapotát, formáját, és úgy általában annak legjellemzőbb tulajdonságait. A sampont a meleg vizes öblítés után a fejbőrön terítsük szét, majd gyengéd mozdulatokkal oszlassuk el a haj hosszán. Itt már semmiképpen ne dörzsöljük. Pár rossz mozdulat is károkat okozhat a hajszerkezetben, ami töredezéshez, csomósodáshoz vezethet.  Ha úgy érezzük, nem habzik eléggé a felvitt mennyiség – pedig nem raktunk kevesebbet, mint általában –, az azt jelentheti, hogy most valamiért koszosabb a hajunk a megszokottnál. Ilyenkor ne gondolkodjunk, nyugodtan öblítsük le, és samponozzunk még egyszer.

Figyelmes balzsamozás

Ne csupán a sampon típusára, arra is figyeljünk oda, milyen instrukciókat olvashatunk a dobozán. Olyan balzsamot vettünk, amit rákenünk és egy perc múlva öblíthetünk is, vagy 5 percig célszerű hajunkon hagyni? Szárazon vagy nedvesen kell felvinni azt? Esetleg le sem kell öblíteni? Mindig kövessük az utasítást, hiszen ez kell az optimális hatás eléréséhez. A balzsamozásból hagyjuk ki hajtöveinket, ott a fejbőrünk által természetesen előállított olaj elég hidratációt biztosít.

Hideg zuhany

A végső öblítést a kezdetivel szemben hideg vízzel végezzük. A hideg víz segít lezárni a kutikulákat, így kisimulnak a hajszálak felszínei, hajkoronánk pedig sokkal ragyogóbb lesz.

AMIT MINDIG IS TUDNI AKART A HAJÁRÓL…
Csak gyengéden!

Hajmosás után érzékeny állapotban vannak hajszálaink, így gyengéden kell bánnunk velük, ha nem szeretnénk kárt okozni. Vizesen ne fésülgessük a hajunkat, ezt maximum balzsamozás alatt tehetjük meg. A törölközővel ne dörzsöljük, inkább vigyázva nyomogassuk ki hajunkból a vizet, és ha tehetjük, hagyjuk magától megszáradni. Ha beszárítanánk, vagy túl hideg van a vizes fejbőrhöz, akkor is figyeljünk rá, hogy levegővel szárítsunk, ne hővel: állítsuk hajszárítónkat a leghidegebb, de legerősebb fokozatra.