Magyar Krónika
A két legfontosabb kategóriában is hazai nyertes született a 42.Montreali Filmfesztiválon
Magyar Krónika 2018. 09. 10. eseményekMontreal Film Festival
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A fődíjat és a legjobb rendezőnek járó elismerést is magyar versenyzők kapták.
Erős magyar mezőny alakult ki a világ egyik legrangosabb filmszemléjén, a Montreali Filmfesztiválon. Szász Attila, Pápai Pici, Topolánszky Tamás Yvan, Schwechtje Mihály, Molvay Norbert és Elek Dóra alkotásai szállnak versenybe, míg a panoráma szekciókban Nagypál Orsi és Sándor Pál filmjei mutatkoznak be a nemzetközi közönség előtt.

Pápai Pici rövidfilmje Montreálban versenyez
A magyar tinithriller az egyik legmenőbb amerikai fesztiválon debütál

Az augusztus 23. és szeptember 2. között megrendezésre kerülő Montreali Filmfesztivál World Competition kategóriájában két történelmi témát feldolgozó magyar filmnek is szurkolhatunk: Az Örök tél, Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró harmadik közös munkája a gulág-világ szörnyűségeit tárja fel egy magyar faluból elhurcolt nő (Gera Marina) és sorstársai hosszú fogságának fájdalmasan átélhető bemutatásával. (Kritikánk itt olvasható az eredetileg februárban bemutatott tévéfilmről, beszámolónk a néhol ténylegesen farkasordító hidegben zajlott forgatásról pedig erre található.)

Topolánszky Tamás Yvan az első magyar születésű Oscar-díjas filmrendező, Kertész Mihály magánéletébe és a Casablanca forgatásának kulisszái mögé enged betekintés Curtiz című filmjével. Az életrajzi drámában a világhírű rendezőt Lengyel Ferenc alakítja. (Interjúnkat a film rendezőjével lásd itt.)

Szász Attila: Örök tél
A nemzetközi dokumentumfilmes versenyben kapott helyet Elek Dóra Világlátó Baltazár című munkája, amelynek fókuszában az egyetlen olyan hazai színház áll, amely értelmi sérült színészeket foglalkoztat. Ahogy a tegnapi nap folyamán hírt adtunk róla, az első filmek versenyére kapott meghívást Schwechtje Mihály Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) című tini-thrillerje, míg Pápai Pici Varjúháj című alkotása a rövidfilmek között versenyzik. Szintén az utóbbi szekcióban vesz részt Molvay Norbert kisfilmje, a Jövő szerdán is.

A versenyen kívüli Focus on World Cinema szekcióban Nagypál Orsi első nagyjátékfilmje, az itthon október 18-tól látható Nyitva mutatkozik be. Radnay Csilla és Kovács Lehel egy nyitott szexuális kapcsolattal kísérletező párt játszik a tabudöntögető vígjátékban. (A rendezővel nemrég podcastunkban beszélgettünk a filmről, amelynek egyik forgatási napjára mi is ellátogattunk.) Sándor Pál legutóbbi rendezését a világ filmes nagyságainak szentelt World Greats szekcióban vetítik.

A Vándorszínészek egy 19.századi utazó színtársulat viszontagságos kalandairól szól, a főszerepekben többek között Mohai Tamással, Gáspár Sándorral és Rudolf Péterrel.