Magyar Krónika
TEDxGyőr
Magyar Krónika 2018. 08. 08. események
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A türelem, fantasztikus #TEDxGyőr előadókat terem. Akit kicsit is érdekel az innováció, a kreativitás, az ötletek megvalósítása, az oktatás egy új szemszögből való megközelítése, annak ezt az előadást látnia kell. Mint mérnök ez az előadás különösen érdekel.  :)
Nem húzom tovább az időt, ismerjétek meg, Feszty Dánielt.

Az Audi Hungaria Motor Kft. Járműfejlesztési részlegének menedzsere, valamint tanszékvezető a Széchenyi István Egyetemen.

Az MTA Lendület programja keretében - amely fiatal magyar kutatók hazahozatalát célozza meg - az Audi Hungaria támogatásával egy Járműakusztikai Kutatócsoportot hozott létre a Széchenyi Egyetemen. Hatalmas vargabetű - 26 külföldön töltött év - után tért haza Magyarországra 2017 nyarán. Előtte 14 évet oktatott Kanada legnagyobb repülőgépmérnöki oktatási intézményében, az ottawai Carleton University-n, doktori tanulmányait Skóciában, a University of Glasgow-n végezte, mérnöki diplomáját pedig a csehországi Brünnben szerezte.

Kutatási területe az légi- és közúti járművek akusztikája és arerodinamikája, ezeken a területeken több, mint 60 tudományos publikáció szerzője. Több díj nyertese, ezek közül is az előadás témájához leginkább kapcsolódó az amerikai repülőgép- és űrkutatási társaság (AAIA) 2017-es éves konferenciáján a legjobb előadásért járó díj a "tervezés és oktatás" kategóriában. Ebben olyan újszerű, projekt-alapú oktatási módszertant mutatott be, amely egyszerre tanítja a fiatal mérnök-hallgatókat a probléma-megoldó készség elsajátítására, valamint ösztönzi a kreativitást és az új ötletek megfogalmazását és kivitelezését.

A felvidéki Komáromban nőtt fel, feleségével és két kislányával Győrben telepedtek le. Vallja, hogy ma már Magyarországon is vannak olyan kutatási és innovációs lehetőségek, amelyek nemcsak elérik, de már-már túl is szárnyalják a Nyugaton elérhetőket.Az előadás témája: A tapasztalatlanság, mint a nagy ötletek katalizátora
Az innovációhoz első lépésként egy újszerű, nagy ötlet megfogalmazása szükséges. Kármán Tódor, a repülőgépmérnöki tudományok világhírű magyar úttörője szerint Isaac Newton volt minden idők legnagyobb tudósa, mert neki volt a legtöbb nagy ötlete: négy. De vajon mi számít nagy ötletnek? Vajon igaz az, hogy minél nagyszerűbb egy ötlet, annál egyszerűbb? S vajon hogyan juthat el valaki egy nagy ötlethez? Elég ehhez a kreativitás valamint az átfogó szakmai ismeretek, vagy szükséges hozzá a tapasztalat is? Talán sokak számára meglepő, de számos adat – például a Nobel-díjasok alacsony átlagéletkora a felfedezésük megtételekor – is azt mutatja, hogy nem a tapasztalat, hanem éppen a tapasztalatlanság vezethet az igazán nagy ötletekhez. Mi az oka ennek? S vajon mindez azt jelenti, hogy a fiatal kutatók az innováció zálogai, hiszen ők hordozzák magukban a szakmai ismeretek és a tapasztalatlanság ideális elegyét?

Az előadás olyan felsőoktatási modellt vázol fel, - amely egyébként a Széchenyi Egyetemen az Audi Hungaria által alapított Járműmérnöki Karon is alkalmazásba kerül - amely mechanizmusai nemcsak lehetővé teszik, hanem inspirálják is a fiatal hallgatókat, kutatókat a nagy ötletek megfogalmazására, és amelyek biztosítják ezen ötletek „elindulását” az innovációs láncban. Korábbi hallgatóim, kutatóim néhány meghökkentően egyszerű, de nagyszerű ötletén, valamint ezek nemzetközi mércével mért mérnöki vagy tudományos eredménnyé formálásán keresztül mutatom be ennek a modellnek a sikerét.