Magyar Krónika
Szijjártó: Magyarország és Lengyelország erős Európát akar
Magyar Krónika 2018. 05. 26. eseményekhirek.sk | MTI
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Lengyelország és Magyarország erős Európát akar, olyat, amely képes megvédeni magát, saját határait, polgárainak biztonságát – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Varsóban, miután Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszterre tárgyalt.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter fogadta Varsóban.
(MTI-fotó: KKM/Szabó Árpád)

Szijjártó Péter elmondta: a magyar kormány kinevezését egy nappal megelőző látogatással a lengyel-magyar kapcsolatok súlyát akarta aláhúzni. Szerinte a két ország véd- és dacszövetségben van. Ezzel a mindkét országot az utóbbi időben ért brüsszeli bírálatokra utalt.

Czaputowicz szerint hasonló Európa-víziója van az egész visegrádi csoportnak is, versenyképes, nem protekcionista, a nemzeti parlamentekben gyökerező legitimációval rendelkező, demokratikus EU-t akarnak. A lengyel külügyminiszter hasonlónak nevezte a lengyel és a magyar álláspontot az EU fő kérdéseiben.

Szijjártó Péter kifejtette: az a kezdeményezés, hogy az uniós pénzek kifizetését feltételekhez kötnék, egy politikai zsarolási potenciál kiépítése lenne. Szerinte ez nagyon európaiatlan és ellentétes az európai értékekkel. Leszögezte: az uniós források az uniós alapszerződések révén járnak.

A magyar külügyminiszter azt is elmondta: a nyugat-balkáni országok EU-integrációs folyamatát fel kellene gyorsítani. A Nyugat-Balkánon történelmi feszültségek vannak, ezeket szerinte az európai és az euroatlanti integrációval lehetne a leginkább feloldani.
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212