Magyar Krónika
Világirodalmi szintű remekmű született
Magyar Krónika 2018. 05. 26. események Kabdebó Lóránt
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Ha jól emlékszem, a hatvanas évek végén, a Napjaink szerkesztőjeként itthon talán én közöltem először folyóiratban Oravecz Imre verseit. Korábban az újvidéki Hídban Bori Imre.
Oravecz Imre
Az akkor induló költők között a legfontosabbak között tartottam számon. Mára már a mindenkori legjobb magyar költők között tartom számon. De azt hiszem, ebben egyetértés van a különböző indíttatású kritikusok és irodalomtörténészek között.

Mostanra „csak” azt tehetem hozzá, hogy legkiválóbb prózaíróink között is számon tarthatom. Most befejezett regénytrilógiája, A rög gyermekei meghatározó képet nyújt a magyar, a közép-európai földet művelő, a nemzeti létet meghatározó népről, úgy, hogy egyben az Újvilágban is helyüket megálló európai vállalkozók világáról is. „Az Édentől keletre” megszülető, munkás alapú kultúráknak a Bibliában felmutatott világát a maga pontos és tisztességes életösztönével kibontakoztató csodáját mintegy saját, személyes tapasztalatát örökíti meg számunkra. Remekmű! Kimondhatom. Az emberi történelem jó lehetőségeinek végiggondolása, és személyes átéltséggel való megírása.

Olyan életforma megidézése, amely minden korban reménységgel töltheti el az emberiséget. Bárha a történelem eddig minden esetben kiteljesedését meg is akadályozta az ilyen történeteknek. Szemben a történelemmel az emberiségben benne élő boldogulási ösztönt, a teremtéssel bele programozott igyekezet „élertreményrelobbanást” mutatja fel egyetlen család évszázados történetében.

Ezt az eposzi, sőt bibliás életmódot olvastam ki örök biztatásul írásomban, amely a Magyar Idők 2018. május 5-i, szombati számának Lugas mellékletében, a 15. oldalon jelent meg.
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212