Magyar Krónika
Tévhitek és igazságok Sissi életéről
Magyar Krónika 2018. 04. 04. eseményekhirado.hu, Kossuth Rádió
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Erzsébet királyné kedvenc virága volt az ibolya. Sissiről a magyarok körében idealisztikus kép él, számos legenda kering róla, ám tévhitekből sincs hiány.
A Kossuth Rádió adásában Káli-Rozmis Barbara, tanár, fordító, Erzsébet királynő civil kutatója mesélt a királynőről, a császárhoz fűzött viszonyáról, vagy éppen Andrássy gróffal való kapcsolatáról.
Erzsébet királyné - Sissi
Káli-Romzis Barbara elmondta, hogy azért is kezdett tudatosan érdeklődni a témában, mert számos tévhit és legenda veszi körül Sissit, és ezeket szerette volna tisztázni. Az emberek fejében túlmisztifikált, elfogult, idealisztikus kép él róla, ugyan sokban ő is hozzájárult, hogy legendák keringjenek róla, de a kutató szerint fontos, hogy közelebb hozzuk őt az emberekhez és lássuk, hogy Erzsébet hús-vér nő volt.

Az köztudott, hogy Erzsébet királynő nagyon ügyelt az alakjára. Sokat diétázott, narancsleves napokat tartott, húsleveseket ivott, ugyanakkor nagyon szeretett enni.
A  tökéletes szépségre vágyó Erzsébetnek volt egy olyan szépséghibája is, amivel nem tudott mit kezdeni: rosszak voltak a fogai. Kezdetben a sok édességtől, később a dohányzástól változtak sárgás színűvé, de ez annak is betudható, hogy higannyal kezelték egy betegség miatt.

Andrássy Gyula grófhoz való viszonyáról a kutató elmondta, hogy akár könyvekben is számos téves elképzelés és információ található kettőjük kapcsolatáról, például az, hogy Mária Valéria Andrássy gróf gyereke lenne, de ez tételesen cáfolható. Barátság szövődött közöttük, az „semmiképpen sem történhetett meg, hogy hosszabb időt töltsenek együtt,” – mondta a kutatók. Kettőjük találkozóit jól dokumentáltak. Amikor Gödöllőre hajtottak, akkor két percet tölthettek kettesben a hintóban és Erzsébet királynő lelkesen számolt be erről a találkozóról. Szerelem Ferenc Józseffel? Erzsébet nagyon meglepődött és imponált neki, hogy a császár őt választotta – mondta Káli-Romzis Barbara. Amikor először találkozott a császárral Ischlben 1853-ben, akkor éppen szerelmi bánata volt. Előtte egy fiatal grófba szeretett bele, aki fiatalon meghalt. Édesanyja, Ludovika jókedvre szerette volna deríteni az utazással.
Később, már Ferenc Józseffel való megismerkedésük után Sissi a luxemburgi kastélyban is szerelmes verset írt az elhunyt grófról. Ferenc József irányába barátságot érzett kapcsolatuk végéig, a császár viszont szerelmes volt feleségébe. Vonzalom az ibolyához Köztudomású Erzsébet királynő legendás vonzalma az ibolyához. Minden alkalommal, amikor Gödöllőre megérkezett, akkor tiszteletére ibolyákkal ültették tele a kastély kertjét.
Az ibolyához kapcsolódik az is, hogy nagyon szerette a virágból készült fagylaltot, de az abból készült szörpöt vagy a kandírozott ibolyát, amelyet hozzá kötnek – mondta Halmos Mónika gasztronómia szakértő. Az ibolyát egyébként már a régóta, az ókor óta fogyasztják, de hangsúlyosan a 18-19. századában a főúri és királyi kastélyok konyhájában jelent meg és terjedt el. A szakértő megjegyezte, hogy Ausztriában és Németországban még nagyobb hagyománya volt az ibolyának. A régi füveskönyvek írnak az ibolyáról mint szerelmi bájitalról, de a tavaszi fűszervajakhoz is kiváló volt.
A műsorban elhangzott, hogy Sissi kedvence a bécsi kávé volt, ibolyával.  A kávé mellé a róla elnevezett Erzsébet karikát is szívesen fogyasztott.Mennyire volt rejtőzködő az idősödő Erzsébet? Erzsébet közismerten sokat tett szépsége megőrzéséért, ugyanakkor még Rudolf koronaherceg halála előtt nyilatkozta, amint érzi, hogy öregszik, el fogja fátyolozni arcát,  mert nincs annál rosszabb, mint hogy kifestett lárvaként járjon valaki és ne fogadja el az idő múlását.

Erzsébet királyné időskori arcát nem ismerjük, nincsenek időskori képek róla, mert amikor le akarták fényképezni, akkor legyezője, napernyője mögé rejtőzködött, de a beszámolók szerint idős korára már ráncosodott.