Magyar Krónika
Magyar emlékek nyomában: Gerster Béla – Görögország
Magyar Krónika 2018. 04. 04. eseményekFarkas József György
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Két dátumról emlékeztek meg 2013 augusztusában a műszaki történetírás kedvelői: akkor volt 120. esztendeje annak, hogy a görög uralkodópár fölavatta az Égei-tenger és a Jón-tenger között megépített Korinthoszi-csatornát, és kilencven éve halt meg e csatorna építésének egyik irányítója, Gerster Béla (1850–1923).
A Kassán született mérnök iskoláit szülővárosában kezdte, a műegyetemet már Bécsben végezte. Rövid ideig Bécs városánál volt építőmérnök, majd 1874-től sógora vállalkozásait vezette. 1876-ban a 48-as emigráns Türr István és a francia Ferdinand de Lesseps oldalán részt vett a Panama-csatorna nyomvonalának kitűzésére szervezett nemzetközi expedícióban. Az expedíció tudományos anyagát feldolgozó jelentésében, 1878-ban elsőként tette le voksát a Panama-csatorna megépítése mellett.
Gerster Béla
Türr István zseninek tartotta az ifjú mérnököt, a Panama-csatorna terveinek előkészítéséhez is az akkor 36 éves szakembert kérte fel. Gerster olyannyira rászolgált a bizalomra, hogy alig hat évvel később ő lett a Korinthoszi-csatorna építésének főmérnöke.
 
Korinthoszi-csatorna
Az Észak- és Dél-Görögországot összekötő, de a vízi közlekedést akadályozó földdarab átvágási munkálatait 1882. május 5-én kezdték meg. A 80 méterrel a tengerszint fölé emelkedő, kemény kőzetben mély, majdnem függőleges, V alakú bevágást készítettek. A munkálatok során mintegy 11 millió köbméter földet termeltek ki, 1200 tonna lőport és 450 tonna dinamitot használtak el. A csatorna fölött vasúti és közúti hidat építettek, bejáratai előtt hullámtörő gáttal ellátott kikötőt létesítettek.
 
A csatorna partján felállított vörösmárvány emlékmű „csak” két magyar, Türr István és Gerster Béla érdemeit méltatja, görögül, magyarul és angolul. (Egy régebbi tábla a vízi út másik végén két nyelven...) Pedig a munka irányításában még négy magyar mérnök – Kauser István, Nyári László, Pulszky Garibaldi és Stéghmüller István – vett részt, a csatornát ez a kvartett fejezte be. A csőd miatt átmenetileg leállt építkezés folytatását Gerster ugyanis már nem várta meg, hazautazott, hogy vasutat építsen Magyarországon.
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212