Magyar Krónika
Montreali cserkészek sikeres téli expedíciója az Északi sark felé
Magyar Krónika 2018. 03. 26. események
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
2018 január 19-én a bátor montreáli cserkészek (avagy matrózok),  kicsik és nagyok, elindultak az Északi sark felé.  Célunk: Juliusz von Payer alhadnagy vezetésével  eljutni, vagyis megtalálni az 1873-ban felfedezett Ferenc József földet.
A matrózok négy örsre lettek felosztva. Alföldi Pingvin, Pityókás Fóka, Balatoni Gyilkosbálna, és Jeges Dunamedve. A vezetőség  pedig a Hargitai Havas Hód nevet választottákAz expedíció azzal  kezdődött, hogy az örsök  megérkeztek Camp Tamaracouta-ba, montreáltól északra, ámi kiderült, hogy 'hajóval, percekre'  van az Északi sarktól. Tehát fel a hajóra!

Szombat reggel korán 8-órakor ébresztő, de a táborparancsnok  mindenkit meggyőzött, hogy igazából hajnal 4 óra van, csak az északi időjárás miatt nem működnek rendesen az órák! Gyors torna és finom reggeli után jött a rossz hír: 'Hajónk jégtáblára futott és belefagyott.'

Szegény matrózok hónapokig  a jégtáblán ragadttak. Az időt társasjátékokkal és népdalozással töltötték. Végül is, a hajó már két éve volt a jégbefagyva amikor hírtelen izgatott kiáltásokat hallottak.'Emelkedik a jég!!! Süllyed a hajó!!!!'  A matrózok gyorsan felvették téli holmiukat,  felszerelésüket, és követték kapitányukat ki a jégtáblára.  A hajót gyorsan ki kellett kötni, nehogy felforduljon a jég nyomásától. Ez a művelet is sikeres volt. Itt is bizonyos források arról írnak, hogy miközben a hajó és legénysége veszélyben voltak, az örsök egymás ellen vetélkedtek, kötél húzással, de bízunk abban, hogy ez is csak mende-monda. 

Egyszer csak az ügyeletes őrszem elkiáltotta magát az árbóckosárból: 'Föld, Föld, végre Föld!' Matrózaink, iránytűk segítségével indultak el a szigetcsoport felé. Fel is térképezték a környéket, és mi több, rovásírásos dokumentumokat találtak amiken kibetűzhető hogy, Ferenc József Föld. 

Ezen csodálkoztak a matrózok: Lehet-e hogy az ősmagyarok fedeztél fel az északi sarkot is?

Mindezek után menedékhelyeket kezdtek építeni  hó, és világoszöld szánkókból, védekezve a veszélyes (és képzeletbeli) - 50C fokos hideg ellen.
A hókunyhó építésből rövid idő alatt nyílt háború lett, mivel az egyik matróz kezéből 'véletlenül' kicsúszott egy hógolyó és ép egy matróztársa arcához csapódott!

Az első északi hogolyó csatát a Balatoni Gyilkosbálnák nyerték meg.
A csata után a kimerült társaság visszatért szállásukra, és kenyeret készítettek, miután ügyesen gyűjtöttek fát , összerakták a masszát, és nyárson megsütöttét a kenyeret a tűz felett. Remzi Gondon a hírhedt brit-magyar szakács szerint, a kenyér fantasztikus volt, és várja a montreali matrózokat a Vas Szakács programjára.

Ebéd után szentmise következett. Szabolcs atya is megtette a hosszú utat északra és lelki bíztatást adott mindenkinek.  Estefelé előadást tartottak matrózaink, a tábortűz körül lejátszva, hogy a magyar Északi sarki állatok közül melyik a legtalpraesettebb.  Ezután elindultak a sötétben, fel a hegyre, hogy kutya nélküli kutyaszánokkal visszatérjenek a civilizált világba. Az út nagyon szépen ki volt világítva, és a bátor felfedezőket hazakisérték az égen ragyogó csillagok.

Utolsó reggel a kifáradt, de büszke  társaság feltakarították a tábori helységeket, hogy semmi nyomot ne hagyjanak maguk után. Megpróbálták felvenni a kapcsolatot az expedíció kormányzati felelőseivel, és megkérdezni, ennek a nagy titokzatosságnak a lényegét, de csak az a válasz jött, hogy a matrózoknak az volt a feladatuk, hogy 'szebben hagyják a terepet, mint ahogy találták".Utoljára elénekeltük a Magyar Himnuszt, levontuk a zászlót és visszatértünk Montrealba.                                                        

Jó Munkát! Juliusz von Payer alhadnagy.
Vaski András st.cserkeszek
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212