Magyar Krónika
Március idusán Kanadában
Magyar Krónika 2018. 03. 26. eseményekMonozlai Flóra
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Március idusán Kanadában a juharfák leve megered, készül az új juharszirup, mely nemzeti hagyományaik legszebbike és egyben az új élet, a tavasz szimbóluma is. Ilyenkor a kis cukor házikók megtelnek vendégekkel, akik egy ebéd vagy vacsora közben néptáncolnak, énekelnek, ünnepelnek.

Hogy kapcsolódik ez a mi magyar nemzeti ünnepünkhöz? Az idősekkel tett „cabane á sucre” kirándulásom alkalmával ismertem fel, hogy nem csak az időszak esik egybe, de a nemzeti identitás szempontjából is legalább olyan fontos eseményez a kanadaiaknak, mint a magyaroknak a forradalomról való megemlékezés. Itt a hosszú tél után a juharszirup illata jelzi a tavasz közeledését. 1848 márciusát pedig a népek tavaszaként is emlegetjük. Nyilván nem lehet egy kalap alá helyezni a két eseményt, csak arra kérem az olvasót, hogy e gondolat és párhuzam mentén merengjen el kicsit a kanadai magyar identitásán.

Vajon milyen arányban oszlik meg Önben a kanadai és magyar nemzeti öntudat? Mennyire tartja fontosnak, hogy megemlékezzen a magyar nemzeti eseményekről? Részt vesz-e a magyar közösségi életben? Tevékenysége az összetartást, a megerősödést, a megmaradást segíti-e elő? Mit tanulhatunk a kanadaiaktól? Mit taníthatunk a kanadaiaknak? A fiatalokat, gyerekeket milyen eszközökkel nevelik, motiválják arra, hogy később átvegyék a magyar közösség kulturális életének vezetését? Bevonják-e őket? Meghallgatják-e a fiatalabb generáció meglátásait, véleményét, ötleteit?

Az idei megemlékezés és az arra való készülődés megmutatta számomra, hogy milyen fontos a montreáli magyar szervezetek közötti együttműködés és kommunikáció. A közös cél érdekében az összefogás elengedhetetlen.
Szép szokásnak tartom, hogy az 56-os megemlékezést a katolikus egyházközségnél tartják, az 48-as ünnepséget pedig a református testvéreknél szervezik meg.

Az 1848-as forradalom és szabadságharc 170. évfordulójára a montreáli magyar ifjúsági szervezetek egy közös műsorral készültek. Az „egységben az erő” üzenetével a cserkészek, a magyar iskola diákjai, a Csillagösvény, valamint a Bokréta gyermek néptánccsoport lépett színpadra. Ez egyszerre majdnem ötven 3-18 éves korú gyereket jelent.

Az egybegyűlteket nt. György Attila lelkész köszöntötte. Ódor Bálint, Magyarország kanadai nagykövetének képviseletében Deák-Stifner Dorottya konzul ünnepi beszédében szintén kihangsúlyozta az összetartás fontosságát. Haza, nemzet, szabadság – ezek voltak a vezérmotívumok a szabadságharcban. Haza, nemzet, szabadság – ezek a vezérmotívumok a mai világban is. 1848 arra tanít minket, hogy mindent elérhetünk, ha nemzetként együtt tudunk dolgozni, ha megértjük az alapvető érdekeinket, és a magyarság alkotó erejét egy irányba tudjuk irányítani. Ha hűek tudunk lenni ’48 örökségéhez, ha felelős magyarként tudunk élni, az egész nemzet profitálhat belőle.”

Végül Licskó Szabolcs plébános gondolataival zárult a rendezvény.

MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212