Magyar Krónika
Novák Katalinnal együtt szavalták a Himnuszt
magyar krónika aktuális 2023. 01. 26.
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Megemlékezést tartottak az Országházban

Megemlékezést tartottak a Himnusz születésének 200. évfordulója alkalmából vasárnap Budapesten, az Országházban, ahol irodalmi összeállítással és közös szavalással ünnepelték a magyar kultúra napját.Novák Katalin köztársasági elnök (középen) fiatalokkal együtt szavalja a Himnuszt a magyar kultúra napja és a Himnusz születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen az Országház Felsőházi termében 2023. január 22-én.

Az állami megemlékezésen száz anyaországi és száz határon túli gyermek szavalta a nemzeti imádságot az államfővel közösen. Ezzel egy időben négy határon túli helyszínen: a partiumi Nagyváradon, az erdélyi Székelyudvarhelyen, a felvidéki Nagymegyeren, a délvidéki Zentán és a megemlékezéssorozat kiemelt helyszínein: Szatmárcsekén, az Európa Kulturális Fővárosa Veszprémben is ugyanebben az időpontban szavalták a Himnuszt

A magyar kultúra napja mostantól az Országgyűlés határozatának megfelelően nemzeti emléknapjaink sorát gazdagítja – hangzott el az eseményen.

Bábel Balázs kalocsa–kecskeméti érsek kiemelte: a magyar kultúra napja a magyar hazaszeretet ünnepe is, hiszen ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt, nemzetünk imádságát. Ez a költemény a magyar hazafias líra többszázados vonulatának összefoglalója, amely az egész magyar sorsot magába sűríti – tette hozzá.

Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke azt mondta: 200 évvel ezelőtt született egy olyan imádságunk, amelynek küldetése felemelni, összekötni, megvilágítani közös magyar életünket.

Az eseményen köszöntötték Novák Katalin köztársasági elnököt és a Kárpát-medence minden tájáról érkezett gyerekeket, akiknek jelenléte a nemzeti összetartozást szimbolizálta. A 200. évfordulón 200 gyermek – 100 anyaországi és 100 határon túli – szavalta Novák Katalinnal együtt a Himnuszt az ünnepségen.MH/MTI